Dziś na obiadek


Chuchaczek przykłada dużą wagę do wyrabiania
u naszych Przedszkolaków prawidłowych nawyków żywieniowych,
dlatego korzystamy z cateringu "Weranda Smaków",
biorącego udział w projekcie Zdrowy Przedszkolak.

Wiele szczegółów dotyczących projektu i wartościowe informacjena ten temat zawiera strona: http://www.zdrowyprzedszkolak.org


Menu 19.08. - 23.08.2019

Poniedziałek 

  • Chleb razowy z masłem, twarożek z cebulą dymką, śliwki, herbata malinowa
  • Plasterki ogórka zielonego
  • Zupa brokułowa z koperkiem. Risotto z łososiem i warzywami, woda z miętą
  • Smoothie: pomarańcza i banan, chrupki kukurydziane

Wtorek

  • Chleb żytni z ziarnami, masło, szynka drobiowa, brzoskwinia, herbata rumiankowa
  • Sałata masłowa, papryka czerwona
  • Krem z cukinii z grzaneczkami razowymi. Polędwiczki z kurczaka w panierce kukurydzianej, młode ziemniaki z koperkiem, surówka z kalarepy z marchewką i jabłkiem, kompot morelowy
  • Kisiel wiśniowy, wafel kukurydziany

Środa

  • Chleb żytni z żurawiną, masło, ser żółty dojrzewający, rzodkiewka, cząstki arbuza, herbata żurawinowa
  • Miód
  • Zupa brukselkowa z koperkiem. Kotleciki z indyka w sosie pietruszkowym, kasza jęczmienna, surówka z białej kapusty, kompot jabłkowy
  • Chałka z masłem

Czwartek

  • Chleb żytni z pestkami dyni, masło, pomidor, plasterki ogórka zielonego, kakao
  • Cząstki melona
  • Zupa ogórkowa z koperkiem. Makaron penne z sosem carbonara z szynki, groszek z vinegretem, kompot z czarnej porzeczki
  • Muffiny z jagodami

Piątek

  • Chleb gruboziarnisty, masło, paprykarz domowy z pieczonym morszczukiem, warzywami, pomidorami pellatii i szczypiorkiem, brzoskwinie, herbata miętowa
  • Kremowy twarożek
  • Zupa pomidorowa z drobnym ryżem. Kaszotto z kaszy pęczak z cukinią, groszkiem, marchewką i natką pietruszki, woda
  • Chleb chrupki z konfiturą brzoskwiniową


DIETA WEGETARIAŃSKA

 Poniedziałek 

  • Chleb razowy z masłem, twarożek z cebulą dymką, śliwki, herbata malinowa
  • Zupa brokułowa z koperkiem. Risotto z fasolą i warzywami, woda z miętą
  • Smoothie: pomarańcza i banan, chrupki kukurydziane 

Wtorek 

  • Chleb żytni z ziarnami, masło, plasterki sera żółtego, brzoskwinia, herbata rumiankowa
  • Krem z cukinii z grzankami razowymi. Kotleciki z ciecierzycy i marchwi w panierce kukurydzianej, młode ziemniaki z koperkiem, surówka z kalarepy z marchewką i jabłkiem, kompot morelowy
  • Kisiel wiśniowy, wafel kukurydziany 

Środa 

  • Chleb żytni z żurawiną, masło, ser żółty dojrzewający, rzodkiewka, cząstki arbuza, herbata żurawinowa
  • Zupa brukselkowa z koperkiem. Kotlety warzywne w sosie pietruszkowym, kasza jęczmienna, surówka z białej kapusty, kompot jabłkowy
  • Chałka z masłem 

Czwartek 

  • Chleb żytni z pestkami dyni, masło, pomidor, plasterki ogórka zielonego, kakao
  • Zupa ogórkowa z koperkiem. Makaron penne z sosem carbonara z cukinią, groszek z vinegretem, kompot z czarnej porzeczki
  • Muffiny z jagodami 

Piątek 

  • Chleb gruboziarnisty, masło, paprykarz domowy z ciecierzycą, warzywami, pomidorami pellatii i szczypiorkiem, brzoskwinie, herbata miętowa
  • Zupa pomidorowa z drobnym ryżem. Kaszotto z kaszy pęczak z cukinią, groszkiem, marchewką i natką pietruszki, woda
  • Chleb chrupki z konfiturą brzoskwiniową

 

DIETA BEZLMECZNA

 Poniedziałek 

  • Chleb razowy,  pasta z groszku z miętą, śliwki, herbata malinowa
  • Zupa brokułowa z koperkiem. Risotto z łososiem  i warzywami, woda z miętą
  • Smoothie: pomarańcza i banan, chrupki kukurydziane 

Wtorek 

  • Chleb żytni z ziarnami, szynka drobiowa, brzoskwinia, herbata rumiankowa
  • Krem z cukinii z grzankami razowymi. Polędwiczki z kurczaka w panierce kukurydzianej, młode ziemniaki z koperkiem, surówka z kalarepy z marchewką i jabłkiem, kompot morelowy
  • Kisiel wiśniowy, wafel kukurydziany 

Środa 

  • Chleb żytni z żurawiną, pasta z ciecierzycy, rzodkiewka, cząstki arbuza, herbata żurawinowa
  • Zupa brukselkowa z koperkiem. Kotleciki z indyka, kasza jęczmienna, surówka z białej kapusty, kompot jabłkowy
  • Bułka graham z pastą z fasolki 

Czwartek

  • Chleb żytni z pestkami dyni, pomidor, plasterki ogórka zielonego, kakao na mleku roślinnym
  • Zupa ogórkowa z koperkiem. Makaron penne z sosem pomidorowym z szynką, groszek z vinegretem, kompot z czarnej porzeczki
  • Muffiny z jagodami 

Piątek 

  • Chleb gruboziarnisty, paprykarz domowy z pieczonym morszczukiem, warzywami, pomidorami pellatii i szczypiorkiem, brzoskwinie, herbata miętowa
  • Zupa pomidorowa z drobnym ryżem. Kaszotto z kaszy pęczak z cukinią, groszkiem, marchewką i natką pietruszki, woda
  • Chleb chrupki z konfiturą brzoskwiniową


DIETA BEZGLUTENOWA 

Poniedziałek 

  • Chleb bezglutenowy, pasta z groszku z miętą, śliwki, herbata malinowa
  • Zupa brokułowa z koperkiem. Risotto z łososiem i warzywami, woda z miętą
  • Smoothie: pomarańcza i banan, chrupki kukurydziane

Wtorek

  • Chleb bezglutenowy, szynka drobiowa, brzoskwinia, herbata rumiankowa
  • Krem z cukinii z grzankami bezglutenowymi. Polędwiczki z kurczaka w panierce kukurydzianej, młode ziemniaki z koperkiem, surówka z kalarepy z marchewką i jabłkiem, kompot morelowy
  • Kisiel wiśniowy, wafel kukurydziany

Środa

  • Chleb bezglutenowy, pasta z ciecierzycy, rzodkiewka, cząstki arbuza, herbatka żurawinowa
  • Zupa brukselkowa z koperkiem. Kotleciki z indyka, kasza jaglana, surówka z białej kapusty, kompot jabłkowy
  • Bułka bezglutenowa z pastą z fasoli

Czwartek

  • Chleb bezglutenowy, pomidor, plasterki ogórka zielonego, kakao na mleku roślinnym
  • Zupa ogórkowa z koperkiem. Makaron bezglutenowy z sosem pomidorowym z szynką, groszek z vinegretem, kompot z czarnej porzeczki
  • Muffiny bezglutenowe z jagodami

Piątek

  • Chleb bezglutenowy, paprykarz domowy z pieczonym morszczukiem, warzywami, pomidorami pellatii i szczypiorek, brzoskwinie, herbata miętowa
  • Zupa pomidorowa z drobnym ryżem. Kaszotto z kaszy gryczanej z cukinią, groszkiem, marchewką i natką pietruszki, woda
  • Wafle ryżowe z konfiturą brzoskwiniową

 

Stawki za wyżywienie wynoszą:

     śniadanie: 2 zł
     obiad: zupa: 3 zł, II danie: 8 zł
     podwieczorek: 2 zł

Możliwe jest zamówienie poszczególnych posiłków
bez konieczności zamawiania całego zestawu.
Prosimy jednak, by czynić to tylko w wyjątkowych sytuacjach.
Ułatwi nam to składanie zamówień i rozliczanie zamówionych posiłków.